W herbaciarni panuje wyjątkowy klimat. Jest taki, że aż chce się siedzieć. Lokal ma wystrój stylowy: parkiet, meble, oświetlenie, pianino w kącie, bibeloty...
Znajdziemy tu ponad 100 rodzajów herbaty - czarną, białą, zieloną. Znajdziemy też susz owocowy i zioła. Znajdziemy mieszanki specjalne na problemy ze snem, odchudzanie, trawienie, dla karmiących matek i dla dzieci (bez kofeiny i garbników). Stajemy przed półkami pełnymi opisanych puszek. Od razu pomaga nam personel, który o herbatach wie wszystko. Wystarczy zdradzić, co się lubi.
Herbata kupowana do picia na miejscu kosztuje 4,5 zł za pojemny gliniany dzbanuszek. Pije się z czarek albo kubeczków. Ceny tej na wynos wahają się od 5 do 21 zł za 50 g.
Napijemy się tu również mielonych na miejscu kaw - klasycznych albo aromatyzowanych (5 zł i 5,50 zł, na wynos 6 - 23 zł).
Zupełnie inna opowieść to ciasta. Wszystkie ciasta są domowej roboty i są podawane jako mini desery z owocami sezonowymi, bitą śmietaną i polewą czekoladową. Przepyszne są : lizetka, przekładaniec miodowy z orzechami, tiramisu, szarlotka na ciepło i sernik.
- W herbaciarni przynajmniej 2 razy w miesiącu możemy wysłuchać muzyki na żywo (folk, jazz, elektronika).
W stałym repertuarze jest hiszpańsko-kubański projekt "Sumaluche" (raz w miesiącu) grający muzykę spod znaku Buena Vista Social Club oraz rodzinny projekt "Jaźna". Odrębny temat to koncerty muzyki elektronicznej, które zyskały już wydżwięk w całej Polsce (patrz. www.etalabel.com). Jest to autorska muzyka elektroniczna z naciskiem na ambient organiczny, skupiająca się wokół kompozycji częstochowskiego twórcy Grzegorza Bojanka. Artysta zaprasza gości z Polski i zagranicy, aby wspónie stworzyć niepowtarzalne widowisko dżwięku.
Dodatkowe informacje
Mapka dojazdu
W herbaciarni spotkamy muzyków (np. Rażonych Piorunem), malarzy, poetów...